Zpravodaj Listopad 2013

1) Do konce měsíce září 2013 byly vypořádány téměř všechny nedoplatky a přeplatky za vyúčtování služeb uplynulého roku 2012. Vzhledem k tomu, že se stalo již tradicí placení nedoplatků a přeplatků přes bankovní účty, připomínáme, že pokud během roku změníte čísla svých bankovních účtů, je nutné tuto skutečnost také oznámit v kanceláři družstva. Předejdete tak mnohým  nepříjemnostem. Zbytečně se pak odehrávají v kanceláři slovní útoky, že finance nebyly zaslány včas a nebo kam že právě vaše finance byly zaslány…

2) Ti, kdo měli větší nedoplatky – v roce 2012 většinou způsobené nezaúčtovanými položkami za správu domu – si sjednali splátkový kalendář. Ve vyúčtování je uvedeno, že nedoplatky měly být uhrazeny do 20.9.2013. V platných stanovách pro naše družstvo a společenství a ve svých nájemních smlouvách máte uvedenou povinnost hradit stanovené poplatky v daných termínech, jinak je účtováno penále, a to ve výši 2,5 promile za každý den prodlení v platbě. Proto všem dlužníkům, kteří si nevyjednali splátkový kalendář a jednoduše nic nezaplatili ani nesplácí, bude účtováno penále v souladu s textem uvedeným v našich platných listinách. Toto se vztahuje na vyúčtování služeb roku 2012, protože nikdo žádné nedoplatky z předešlých let nemá, vyjma jediného případu, který byl projednáván na shromáždění s tím, že dlužná částka musí být uhrazena nejpozději do konce roku 2013 a nevztahuje se na ni penále. Toto ujednání se však nevztahuje na vyúčtování roku 2012, ale týká se dluhů z předchozích let.

3) V návaznosti na předchozí bod připomínáme, že v nájemních smlouvách máte uvedené datum pro splatnost plateb týkajících se úhrad za služby a záloh na teplo a teplou vodu. V textu je uvedeno, že splatnost je do 15. dne příslušného měsíce. Stejné datum je uvedeno i ve stanovách. V obou platných listinách se uvádí, že pokud nebude tento termín dodržen, bude účtován poplatek z prodlení, a to 2,5 promile za každý den prodlení s platbou. Jak všichni jistě víte, od 1.1.2014 začíná platit nový občanský zákoník, podle kterého je vybírání penále za nedodržení termínu splatnosti povinností.  Proto všichni, kdo hradíte jiným způsobem než SIPem, dávejte pozor na datum, kdy budete hradit platby ve prospěch družstva a společenství. Platby mají být uhrazeny do 15. dne běžného měsíce, tedy měsíce, který právě je, který právě probíhá. Ne měsíc předešlý a nebo následující. Platíte vždy za období, které právě je. Proto všechny upozorňujeme předem – pokud se někdo z vás dostane do finančních problémů z jakýchkoliv důvodů, je nutné to včas oznámit v kanceláři družstva (pověřeného správce). Zpětně nebude možné domáhat se porozumění s vaším problémem. Podle nového občanského zákoníku bude fungovat i účetní program k výpočtu penále za opožděné platby.

4) Koncem zimního období 2012/2013 jsme s některými z vás řešili problémy s nedovíráním oken, rosením skel a vlhnutím rohů ostění kolem okenních rámů. Proto jsme předjednali kontrolu a případnou opravu u odborníků. Ti, kdo budou mít zájem využít této nabídky  –  tedy

A) Seřízení a promazání kování

B) Změření relativní vlhkosti a povrchových teplot zasklení

Tak na nástěnce bude zveřejněn seznam bytů. Pokud budete chtít využít nabízených služeb, uvedete do tabulky, co konkrétně požadujete – zda jen kontrolu a promazání kování a nebo jen měření vlhkosti a nebo oboje a u kterých oken a nebo zda v celém bytě.

Podle konečného počtu zájemců a rozsahu objednaných prací bude stanoven termín, kdy firma Okenní servis s.r.o., Praha 11, Láskova 1811, IČ 27422739 přijde práce provést.

Vzhledem k tomu, že ne všichni využijí této nabídky, bude si každý hradit sám to, co si objedná. Aby mohla být uplatněna množstevní sleva, aby nebyla každému bytu účtována samostatně doprava, budou práce objednány hromadně a tím dojde ke slevě téměř 50 %. Pro každý byt bude vystaveno samostatné vyúčtování, to pak bude přeúčtováno konkrétnímu bytu a následně vámi uhrazeno buď v kanceláři družstva a nebo na účet.

V nabídce zaslané firmou Okenní servis je uvedeno, že za seřízení a promazání jednoho okenního kování si firma účtuje 80,- Kč, za měření vlhkosti a povrchových teplot zasklení a za soupis závad si účtuje za byt 120,- Kč. Byt 4+1 má 7 okenních křídel, tj. 560,- Kč + měření 120,- Kč, celková částka by pak měla být 680,- Kč. U garsonek jsou to 3 okenní křídla, tj. 240,- Kč + měření 120,- Kč, pak by měla být celková částka 360,- Kč. Jedná se o částky výchozí. Ve skutečnosti budou individuální přesně podle vašich požadavků. Třeba si necháte opravit jen jedno kování, pak budete platit jen 80,- Kč.

Současně firma ještě nabízí i opravy – přetěsnění oken nebo vnitřního parapetu. Přetěsnění oken nabízí za 750,- Kč a přetěsnění parapetu za 1900,- Kč.

Ještě jednou podotýkáme, že ceny jsou převzaty ze zaslané nabídky a mohou se lišit od částky, která vám bude účtována – bude záležet jen na vás, jak nabídku využijete, nebo zda ji vůbec využijete a na jakém rozsahu prací se s dodavatelem domluvíte.

Současně bude probíhat kontrola všech kování a jejich promazání ve společných prostorách všech našich domů.

5) S nástupem zimy se do společných prostor stěhují vaše milované květiny a jiná zeleň z vašich zahrad a lodžií. Je nutné se o tyto miláčky starat, zalévat je a co je důležitější – uklízet uschlé listy, květy, vysypanou zeminu, či přímo celé uschlé rostliny apod. Květiny by měly být okrasou našich oken a ne okna odkladištěm všeho, co doma překáží. Rostliny vždy ukládejte jen a pouze na police, ne na linoleum, které se tím ničí.

6) Nově se objevil problém s otvíráním dveří přes domácí telefon. Proto pomocí tabulky s čísly bytů zveřejněné na nástěnce uveďte, zda máte problém s domácím telefonem, abychom mohli zajistit opravu.

7) V druhém týdnu měsíce ledna 2014, tedy v týdnu od 6. do 10.1.2014 – přesný termín pro ten který vchod bude upřesněn – bude probíhat odečítání spotřeby vody a tepla ve vašich bytech. Zajistěte tedy včas zpřístupnění bytu a uvolnění prostor kolem měřičů, aby odečty proběhly bez problémů.

Krásný podzim a klidnou přípravu rodinných vánočních svátků přeje představenstvo
BD šestka a pověřený správce SVJ

 

Post skriptum (po napsání)

Vánoční perníčky

Suroviny:

500 g hladké mouky (dávám celou dávku nebo 1/2 špaldovou)
180 g moučkového cukru (třtinový cukr)
80 g másla
2 vejce
4 lžíce medu (polévkové)
2 lžičky jedlé sody (dezertní)
3 lžičky koření medový perník od kotányi
3 lžičky kypřícího prášku do perníku
3 lžičky kakaa
1 rozšlehané vejce na potření
poleva: 2 bílky + 280 g moučkového cukru vyšlehat do hustší hmoty

Postup

Nachystáme si velkou mísu, kam vložíme veškeré ingredience a promícháme. Pořádně ručně vyhněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto. Vyklopíme na vál a asi 10 minut ještě propracujeme, aby se nám těsto chovalo jako plastelína. Až je „teplé“ a dobře vypracované, vezmeme potravinářskou folii, těsto do ní zabalíme a dáme do druhého dne odležet na chladnější místo, ne do lednice.

Druhý den najdeme těsto skoro jako „nakynuté“, uležené a nachystáme si na plechy pečící papír. Na vál si dáme trochu hladké mouky a část těsta vyválíme asi na půl centimetru (3–5 mm), vezmeme si vykrajovátka na perníčky, vykrajujeme opatrně a skládáme vedle sebe s menšími mezerami na plech. Těsto nám pečením trošku nabude. Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 8–10 minut. V hrníčku si rozmícháme vajíčka s kapkou vody. Horké perníčky po vytažení potřeme rozšlehaným vajíčkem kvůli lesku. Necháme vychladnout a zdobíme bílou polevou dle fantazie. Perníčky máme krásně měkké a ihned k jídlu :o) dobrou chuť!!!

Poznámka – pokud se těsto bude drobit, přidejte bílek nebo vejce, pokud se bude lepit, přidejte trochu mouky, těsto se musí doladit na místě, dle vzhledu, toto je jen předloha základního receptu.

Pokud chcete zdravější verzi, místo cukru moučka dáme 60 g třtinového cukru, 6–7 lžic medu, hladkou špaldovou mouku, nebo dáme ½ množství žitné, na zdobení do vyšlehaného bílku dáme hroznový cukr.

vanoce